Ugnsbakad rödkål är så galet gott! Jag försöker att i största möjliga mån äta av de grönsaker och frukter som är i säsong och i december är det bland annat olika sorters kål som gäller. Till exempel brysselkål, vitkål, rödkål och grönkål, de är supergoda och dessutom riktigt näringstäta ♡
Ugnsbakad rödkål med äpple
1 Rödkålshuvud (ca 600 g)
2 Gula lökar
2-3 Äpplen
ca 1 tsk Flingsalt
Rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen i bitar och löken i klyftor.
Sprid ut lök och rödkål på en plåt med bakplåtspapper. Strö på flingsalt och ringla över rapsolja. Blanda runt med hjälp av händerna.
Ugnsbaka sedan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Skär under tiden äpplena i bitar och stek hastigt i stekpanna. Det går såklart fint att lägga in äppelbitarna i ugnen mot slutet av tiden också men jag tycker att de så lätt kan bli mjuka och mosiga då.
Senapsvinägrett
1/2 dl Grovkornig senap
1 msk Äppelcidervinäger
1 1/2 dl Rapsolja
2 1/2 msk Vatten
Flingsalt
Gör så här:
Blanda först senap och äppelcidervinäger. Droppa i rapsoljan och vispa samtidigt kraftigt. Späd med vatten och smaka av med flingsalt och eventuellt lite peppar.
Servera vinägretten till ugnsbakad rödkål och äpple eller till en fräsch grönkålssallad.
Tips! Jag använde en neutral rapsolja i vinägretten. Det tycker i alla fall jag smakar bäst. Ekologisk, smakneutral rapsolja brukar finnas i större matbutiker.
Den här varma salladen kan serveras på julbordet eller som den är tillsammans med valfri proteinkälla ♡
Tips! Servera gärna rostade solroskärnor till också, det passar toppenbra till. Jag rostar solroskärnorna i en torr, het stekpanna tills de får en gyllene färg.
Tycker du om kål och vilket är ditt bästa kålrecept?
12 Kommentarer
Åh, det verkar gott. Älskar rödkål men har bara ätit kall sallad förut, ska prova ?
Så kul att höra!
Jag hade också bara ätit rödkålen kall innan, så det var roligt att testa något nytt 😀 Och så blev det ju så gott!
/Evelina
Jag gjorde den ikväll, var jättegott ?
Men så kul att höra! 😀
/Evelina
Det där ser ju bara för gott ut!
Åh, men så kul att höra! Tack 🙂
/Evelina
Låter och ser supergott ut! Får definitivt bli att testa det framöver ?
Men Tack! Så kul att höra 🙂
Det är roligt att laga något nytt med kålen tycker jag. Annars blir det oftast kalla sallader på vitkål/rödkål, lite äppelcidervinäger och rapsolja för min del.
/Evelina
Kål i alla former är supergott! Jag tycker det är jättegott att göra kåldolmar på savoykål. Dels ser de så fina ut, men även smaken blir lite annorlunda. Nu sedan jag blivit vegetarian/vegan ska jag testa att göra dem vegetariska också. 🙂 Tack för tipset på rödkålen, det ska jag ta och göra någon dag. Mums.
Åh, jag tror faktiskt inte att jag ätit savoykål innan, så det måste jag ju prova! Så kul att du ska göra en vegetarisk variant! Du får gärna länka till receptet om du publicerar det på din blogg 🙂
/Evelina
Det här var sååå gott Evelina! Så gott att det kommer ha en given plats på vårat julbord. Sambon instämmer, barnet skulle ha gjort det också om hon bara vågat smaka. ? /klasskamrat Sandra
Men hej Sandra 😀 Så glad jag blir att det smakade bra! Men så kul, då kanske hon vågar smaka till jul <3
Kram
/Evelina