• HEM
  • KONTAKT
  • SAMARBETEN
  • HEM
  • KONTAKT
  • SAMARBETEN

Ugnsbakad rödkål med äpple + senapsvinägrett

Av Evelina 1 december, 2017
1 december, 2017
ugnabakad rödkål med äplle och senapsvinegrätt

Ugnsbakad rödkål är så galet gott! Jag försöker att i största möjliga mån äta av de grönsaker och frukter som är i säsong och i  december är det bland annat olika sorters kål som gäller. Till exempel brysselkål, vitkål, rödkål och grönkål, de är supergoda och dessutom riktigt näringstäta ♡

Ugnsbakad rödkål med äpple
1 Rödkålshuvud (ca 600 g)
2 Gula lökar
2-3 Äpplen
ca 1 tsk Flingsalt
Rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen i bitar och löken i klyftor.
Sprid ut lök och rödkål på en plåt med bakplåtspapper. Strö på flingsalt och ringla över rapsolja. Blanda runt med hjälp av händerna.
Ugnsbaka sedan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Skär under tiden äpplena i bitar och stek hastigt i stekpanna. Det går såklart fint att lägga in äppelbitarna i ugnen mot slutet av tiden också men jag tycker att de så lätt kan bli mjuka och mosiga då.

Senapsvinägrett
1/2 dl Grovkornig senap
1 msk Äppelcidervinäger
1 1/2 dl Rapsolja
2 1/2 msk Vatten
Flingsalt

Gör så här:
Blanda först senap och äppelcidervinäger. Droppa i rapsoljan och vispa samtidigt kraftigt. Späd med vatten och smaka av med flingsalt och eventuellt lite peppar.
Servera vinägretten till ugnsbakad rödkål och äpple eller till en fräsch grönkålssallad.
Tips! Jag använde en neutral rapsolja i vinägretten. Det tycker i alla fall jag smakar bäst. Ekologisk, smakneutral rapsolja brukar finnas i större matbutiker.

Den här varma salladen kan serveras på julbordet eller som den är tillsammans med valfri proteinkälla ♡

ugnsbakad rödkål med äpple + senapsvinegrätt - karinevelina.se

Tips! Servera gärna rostade solroskärnor till också, det passar toppenbra till. Jag rostar solroskärnorna i en torr, het stekpanna tills de får en gyllene färg.

Tycker du om kål och vilket är ditt bästa kålrecept?

ÄppleJulRödkålVeganVegetarisktVinter
12 Kommentarer
Evelina

Tidigare inlägg
Tips på 3 ekologiska deodoranter
Nästa inlägg
Första advent och ett magiskt loppisfynd

12 Kommentarer

Miriam 2 december, 2017 - 03:18

Åh, det verkar gott. Älskar rödkål men har bara ätit kall sallad förut, ska prova ?

Logga in för att svara
Evelina 4 december, 2017 - 16:59

Så kul att höra!
Jag hade också bara ätit rödkålen kall innan, så det var roligt att testa något nytt 😀 Och så blev det ju så gott!
/Evelina

Logga in för att svara
Miriam 4 december, 2017 - 19:00

Jag gjorde den ikväll, var jättegott ?

Logga in för att svara
Evelina 6 december, 2017 - 17:06

Men så kul att höra! 😀
/Evelina

Logga in för att svara
Fröken Minimalist 2 december, 2017 - 12:19

Det där ser ju bara för gott ut!

Logga in för att svara
Evelina 4 december, 2017 - 17:00

Åh, men så kul att höra! Tack 🙂
/Evelina

Logga in för att svara
sandrajunhammar.se 2 december, 2017 - 18:00

Låter och ser supergott ut! Får definitivt bli att testa det framöver ?

Logga in för att svara
Evelina 4 december, 2017 - 17:02

Men Tack! Så kul att höra 🙂
Det är roligt att laga något nytt med kålen tycker jag. Annars blir det oftast kalla sallader på vitkål/rödkål, lite äppelcidervinäger och rapsolja för min del.
/Evelina

Logga in för att svara
Ninas naturliga 3 december, 2017 - 21:22

Kål i alla former är supergott! Jag tycker det är jättegott att göra kåldolmar på savoykål. Dels ser de så fina ut, men även smaken blir lite annorlunda. Nu sedan jag blivit vegetarian/vegan ska jag testa att göra dem vegetariska också. 🙂 Tack för tipset på rödkålen, det ska jag ta och göra någon dag. Mums.

Logga in för att svara
Evelina 4 december, 2017 - 17:05

Åh, jag tror faktiskt inte att jag ätit savoykål innan, så det måste jag ju prova! Så kul att du ska göra en vegetarisk variant! Du får gärna länka till receptet om du publicerar det på din blogg 🙂
/Evelina

Logga in för att svara
Sandra 12 december, 2017 - 17:59

Det här var sååå gott Evelina! Så gott att det kommer ha en given plats på vårat julbord. Sambon instämmer, barnet skulle ha gjort det också om hon bara vågat smaka. ? /klasskamrat Sandra

Logga in för att svara
Evelina 13 december, 2017 - 18:08

Men hej Sandra 😀 Så glad jag blir att det smakade bra! Men så kul, då kanske hon vågar smaka till jul <3
Kram
/Evelina

Logga in för att svara

Lämna en kommentar Avbryt svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Arkiv

Kategorier

2019 Karinevelina.se. All Rights Reserved.


Tillbaka till toppen