Här nedan kommer några tips till dig som tänkt plocka nypon!
Det finns flera olika sorters rosor som ger nypon och de vanligaste är Nyponros, Stenros, Hartsros och Vresros. När det kommer till plockning av nypon så rekommenderar jag att plocka de mogna, klarröda/orangea nyponen och om du ska plocka mycket så kan det vara en god idé att ha på handskar.
En kopp med nypon kan innehålla lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Visste ni förresten att nypon betraktas som en av de fjorton viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation?
FÄRSKA NYPON: När jag rensar nyponen så skär jag bort skaften och blomfästena, delar dem på mitten med en vass kniv och tar bort fröna med hjälp av en liten sked.
TORKADE NYPON: Att torka nypon är riktigt enkelt och rensningen tar inte alls lika lång tid. Då delar jag bara nyponen och sprider ut dem på en plåt. Sedan får de torka i ugnen på 50 grader i några timmar (har du en torkugn så är det såklart det bästa torkningsalternativet). När de är helt torkade så är det bara att lägga dem i en kökshandduk och slå lätt på handduken med handen (eller gör ett knytte av handduken och banka lätt mot köksbänken). Då släpper fröna enkelt från de torkade nyponen. Vissa frön kan dock behöva tas bort för hand.
De torkade nyponen förvarar jag i en glasburk med lock i skafferiet. Perfekt att ta fram och göra egen nyponsoppa eller nyponte på sedan.
När jag torkar nypon till eget nyponpulver så får fröna vara kvar. Läs mer i länken nedan.
DÄRFÖR ÄR DET NYTTIGT ATT ÄTA NYPON
Nypon innehåller mer C-vitamin än några andra bär och frukter. De innehåller även bland annat magnesium, järn, kalium och betakaroten.
Nypon kan lindra ledvärk och artros, är cancerhämmande samt är blodtrycks- och kolesterolsänkande.
Läs mer om nyponets hälsoegenskaper här.
Här finns mer information och tips om nypon: Dags Att Plocka, Skogsskafferiet, Wikipedia
7 STYCKEN RECEPT MED NYPON
- Gyllene chokladtryfflar med nyponpulver
- Hemmagjord nyponsoppa på nyponpulver / nyponskalsmjöl
- C-vitaminrik isglass med nypon
- Så gör du eget nyponpulver
- Hemmagjord nyponsoppa på färska nypon
- Ansiktsskrubb med nyponpulver
- Immunstärkande morgonshot med nyponpulver
Har du något tips när det kommer till plockning, rensning och tillagning av nypon? Dela gärna med dig i en kommentar nedan ♥
2 Kommentarer
Hej! Kan man äta de färska, och utrensade? Vill typ kunna ha mina som något att ta fram som ”snacks” eller tillbehör till kvargen typ. Borde väl gå att plocka, dela, rensa och frysa ner sen värma upp i micron eller liknande när de ska användas? som vilket annat bär som helst?
Hej!
Absolut! Visst kan du göra så, det går bra 🙂 Se bara till att de är riktigt mogna när du plockar dem.
Personligen tycker jag att nypon är godast när de är tillagade på något vis. Men de går ju också att mixas ned i frukt- och nötbollar eller mixas/blandas samman med andra bär och frukter.
/Evelina